Stilul de viaţă al multora dintre noi este unul foarte ȋncărcat, ȋn care presiunea de a rezolva totul ȋn timp util este foarte mare. Acest stil vine la pachet cu un nivel ridicat de stres. Sursele de stres sunt multiple: dificultăţi la locul de muncă, probleme financiare, pierderea cuiva drag, probleme de sănătate proprii sau ale cuiva apropiat, pierderea unei sarcini, sarcină cu probleme, apariţia unui copil ȋn viaţa de cuplu/mamă singură, accidente etc. Câteodată stresul ne poate ajuta să ne mobilizăm resursele ȋn direcţia ameliorării problemelor, ȋnsă de cele mai multe ori este nociv şi poate avea efecte pe termen lung. Un eveniment de viaţă este văzut şi trăit diferit de la o persoană la alta, ceea ce ȋnseamnă că pentru o persoană un anumit eveniment poate fi deosebit de stresant, ȋn timp ce o altă persoană ȋi acordă o importanţă scăzută.
Ce se ȋntâmplă atunci când suntem supuşi unui nivel de stres mediu-ridicat pentru o perioadă mai lungă de timp? Ei bine, apar probleme fiziologice ȋn corpul nostru, emoţionale şi comportamentale.
La nivel corporal apar tensiune musculară, dureri de cap, respiraţie rapidă, tensiune arterială crescută, probleme digestive, imunitate scăzută, stare de alertă continuă, dificultăţi legate de somn, disfuncţii erectile, pierderea libidoului.
Dificultăţile care apar la nivel emoţional sunt ȋngrijorare permanentă, nelinişte, nesiguranţă, anxietate, iritabilitate, furie, oboseală, dificultăţi de concentrare, tristeţe.
La nivel comportamental pot să apară schimbări bruşte ale poftei de mâncare, izbucniri nervoase, izolare, plâns, probleme ȋn relaţii.
Reacţiile pe care ceilalţi le văd sunt cele comportamentale, pe care de cele mai multe ori le decodifică greşit şi acţionează ȋn baza acestora, neȋnţelegând de ce persoana persistă ȋn adoptarea acestor comportamente.
Ce putem face?
Schimbăm stilul de viaţă, incluzând:
– exerciţii fizice
– reducem consumul de cofeină, tutun, alcool sau alte substanţe
– alimentaţie echilibrată
– organizarea şi prioritizarea activităţilor
– practicăm tehnici de relaxare
– activităţi plăcute/hobby
– ȋntâlniri cu prietenii, participări la diverse evenimente sociale
– şedinţe de consiliere psihologică.
Cea mai bună metodă ȋn tratarea efectelor stresului este prevenţia. Pentru a preveni instalarea stresului este eficient să ȋnţelegem că un stil de viaţă aglomerat poate conduce spre haos ȋn plan mental, dacă nu gestionăm activităţile şi timpul corect. Fă mai mult din ceea ce ȋţi place şi simte-te bine ȋn pielea ta.