Ȋn ultimul timp, am tot ȋntâlnit oameni care ȋmi spun că desi conştientizează multe lucruri referitoare la propria persoană şi ȋşi doresc o schimbare, nu reuşesc să o implementeze sau să o menţină ȋn viaţa lor. De multe ori, ajung să ȋnceapă o schimbare, să o aplice pentru câteva zile, iar apoi să se ȋntoarcă de unde au plecat, motivând prin lene, lipsă de motivaţie, condiţii de mediu etc. Şi aşa se instalează dezamăgirea de sine şi apare poate critica (,,Iar nu ai reuşit să faci ce ţi-ai propus”, ,,nu eşti ȋn stare nici de asta” etc), neȋncrederea (,,ştiam că n-am să pot”, ,,nu ştiu de ce tot ȋncerc”, ,,nu e pentru mine asta”) şi se trezesc din nou ȋn cercul vicios din care tot ȋncearcă să scape.
De obicei, ideea unei schimbări apare atunci când nu mai suntem mulţumiţi de unele aspecte din viaţa noastră şi vrem mai mult, vrem să ne fie mai bine. Ne dăm seama de aspectele pozitive ale unei schimbări şi de cum ne vor ȋmbunătăţi calitatea vieţii, ne dorim foarte mult să facem schimbarea, ȋnsă acest lucru nu este suficient pentru ca aceasta să se producă.
Ce anume implică o schimbare?
- o analiză amănunţită a vieţii tale: de care aspecte eşti mulţumit, ce anume funcţionează ȋn viaţa ta aşa cum ȋţi doreşti, ce te nemulţumeşte, care sunt cauzele, la ce aspecte mai ai de lucrat ca să ajungi unde ȋţi doreşti, care este scopul tău/destinaţia dorită pe termen scurt/lung
- plan de acţiune conform cu scopul tău: ce acţiuni poţi face zilnic, care să te ducă la ȋndeplinirea scopului?
- blocaje şi obstacole: vezi ce anume ar putea să ȋţi pună piedici şi fă un plan de urgenţă: ce pot face ȋn caz de obstacole? Aici conştientizarea joacă un rol important ȋntrucât te poate ajuta să identifici tiparele de comportament şi rutinele astfel ȋncât să vezi exact unde apare blocajul de obicei pentru ca, apoi, să schimbi perspectiva şi să acţionezi diferit.
- practică: practicând deciziile asumate prin acţiunile zilnice constante ajungi să implementezi schimbarea.
Un motiv pentru care schimbarea nu se menţine este pentru că scopurile nu sunt realiste. De cele mai multe ori, schimbarea poate să implice mai multe obiective şi se trece direct la ȋndeplinirea tuturor, ceea ce poate duce la scăderea motivaţiei destul de repede ȋntrucât rezultatele nu apar, intervine oboseala, lipsa de chef, amânarea. Calibrează-ţi scopurile la realitate şi ia-le pe rând, nu ȋncepe cu toate deodată. Ȋncepi cu cel mai uşor de implementat şi dupa 2-3 săptămâni de success, poţi introduce o altă schimbare.
Un alt motiv pentru care schimbarea nu are loc este timpul scurt ȋn care ne dorim să vedem rezultatele. Schimbarea este un proces, te poate ajuta să ţi-l imaginezi sub forma unei scări, ȋn care fiecare treaptă este reprezentată de obiective mai mici. Dă-ţi voie să te bucuri de fiecare mică reuşită.
Cum să menţii o schimbare?
- Menţine motivaţia la nivel optim: ȋmparte obiectivul tău ȋn sarcini mici şi fă-ţi plan de rezervă, astfel ȋncât să ştii ȋntotdeauna ce ai de făcut.
- Auto-monitorizare: ai nevoie să ȋnveţi să ȋţi monitorizezi comportamentele pentru a vedea dacă ai nevoie de schimbare şi cum poţi să o faci.
- Resurse fizice şi psihologice: analizează de ce resurse ai avea nevoie ca să poţi face şi menţine schimbarea. De exemplu, dacă vrei să ai un stil de viaţă sănatos, ai nevoie de odihnă (somn suficient), alimentaţie echilibrată, ai nevoie de mişcare, timp de relaxare.
- Obiceiurile: acestea se dezvoltă ca răspuns la o situaţie, ȋn urma unor repetări multiple care duc la un rezultat dorit. Obiceiurile se formează ȋn timp, unele dintre ele fiind mai greu de schimbat decât altele, e nevoie de consecvenţă.
- Mediu suportiv: atunci când vrem să facem o schimbare ȋn viaţa noastră şi să o menţinem, avem nevoie de suport ȋn mediul familial, printre prieteni. Printre aceştia vor exista atât persoane care vor ȋncuraja noile obiceiuri, cât şi persoane care vor servi drept model negativ. Este important să vă faceţi cunoscute planurile şi să solicitaţi sprijinul la nevoie, dar şi să ȋnvăţaţi să faceţi faţă presiunilor din mediul extern.
Tu ştii ce schimbări ȋţi doreşti ȋn viaţa ta? Ai ȋncercat ȋn fel şi chip să schimbi ceva, dar parcă ceva lipseşte?
Hai să descoperim ȋmpreună calea potrivită spre schimbare!